Bjud på fiesta: Här är fem goda tapas-tips

Även om kylan börjar smyga sig på i Sverige finns det fortfarande inslag från varmare breddgrader att hämta – utan att resa bort.
Ölet Estrella Damm kommer från Barcelona och kan serveras på din fiesta.
Här är höstens fem godaste tapas-varianter.

För 141 år sedan lanserades Estrella Damm för första gången. Skaparen bakom ölet, August K. Damm, hade tidigare flytt från den historiska provinsen Alsace tillsammans med sin fru Melanie för att undkomma det fransk-preussiska kriget. Flykten som tog dem till Barcelona i Spanien resulterade senare i ett öl som skulle vara lämpat för just varmare breddgrader.
Läs mer om Estrella Damm här

Ölet fick namnet Estrella Damm. Det är än i dag bryggt under samma originalrecept från 1876 och består av kornmalt, ris och och humle. Produktionsprocessen som tar runt tre veckor att slutföra ger ett öl som håller hög kvalitet. Även kvaliteten på ingredienserna är av största vikt och kontakten med de lokala medelhavsbönderna är därför nära. Malten är bearbetad under sträng standard samtidigt som jästen är unik och odlas under höga säkerhetsåtgärder. I dag är ölet välkänd och har fått en mängd prestigefulla utmärkelser. 

En fruktig smak
Estrella Damm finns att hitta på Systembolaget under artikelnummer 11514. Det kostar 15:90 kronor för 330 ml och har en alkoholhalt på 4,6%. Med en fruktig smak som har inslag av majs, citrus och örter passar ölet som sällskapsdryck men kan även serveras till kryddstarka rätter med fisk eller ljust kött.
Ölet finns även i en alkoholfri och en glutenfri variant. Läs mer om dem här och här

Även tapas, som har sitt ursprung i Spanien och bygger på typiska inslag från regionen, kan med fördel serveras med ölet. Vissa påstår att tapas, som kommer från ordet ”tapar" och betyder ”att täcka”, kom till genom att en skinkbit eller ostbit placerades på ett fat ovanpå glaset för att undvika att små flugor skulle ta sig in. En del säger att tilltugget användes för att minska alkoholens effekt medan andra hävdar motsatsen – oavsett vad kan vi konstatera att de salta tilltuggen passar till öl och oavsett om du är i Spanien eller Sverige är de små rätterna stora favoriter.
Läs mer här


Skapa en egen fiesta

Med rätt ingredienser skapar du enkelt din egna fiesta med smaker som lyfter karaktären hos Estrella Damm. Här är fem goda tapasrätter som sätter guldkant på din spanska kväll.

Tortilla de patatas 
Denna spanska potatisomelett är en vanlig syn på tapasbordet. Rätten innehåller potatis, lök, ägg, olja, salt och vitpeppar och kan serveras både som plock-, för- eller varmrätt.

Paella
Om du har varit i Spanien är sannolikheten stor att du har smakat paella. Det finns flera olika varianter att välja bland, men de mest populära risrätten innehåller, förutom saffran, ofta skaldjur eller ljust kött. Paella passar bra att servera som huvudrätt och innehåller en härlig sälta som gifter sig med Estrella Damm. 

Pimientos de padrón
Är du ute efter småplock är dessa små gröna paprikor ett perfekt tilltugg till din dryck. De friteras i olja och smaksätts sedan med grovt salt, men se upp – vissa kan vara starkare än andra.

Alioli Den klassiska och kryddstarka såsen gjord på vitlök passar perfekt som tillbehör för att doppa både paprika, kött och oliver i. Ett måste på tapasbordet, helt enkelt.

Friterad fisk
Calamares och Chipirones är vanliga friterade tapasvarianter med bläckfisk. Även Pescado Frito är en populär friterad rätt med en blandning av olika fiskar. Ofta används ansjovis eller mulle som friteras i ströbröd och serveras tillsammans med citron. Buen provecho!

Vill du få dryckestips till din fiesta? Klicka här