Så förvandlar du sommarlunchen till spännande högtidstapas

Har du också börjat tröttna på sallader, småplock och andra rätter som ofta plockas fram när våren nalkas? Bjud på något som sticker ut och som vännerna kommer att minnas: Svensk-spanska vårtapas, serverade med Estrella Damm.
Här är tre goda recept som fungerar lika bra på släktlunchen som till midsommarfesten.

Snart är det dags för vårborden att dukas fram. För dig som vill testa något nytt kan det vara läge att sätta en twist på de traditionella rätterna och överraska dina gäster med något unikt.

Med små medel kan du vrida om vårlunchens klassiska ägghalvor och gravade lan och istället  bjuda på säsongsinspirerade tapas. För att understryka den spanska känslan passar det att servera det prisbelönta spanska ölet Estrella Damm till.

”Serveras till fisk eller ljust kött”
Estrella Damm består av kornmalt, ris och humle och finns att hitta på Systembolaget under artikelnummer 11514. Det kostar 15:90 kronor för 330 ml och har en alkoholhalt på 4,6%. Med en fruktig smak med inslag av majs, citrus och örter passar ölet som sällskapsdryck men kan även serveras till kryddstarka rätter, fisk eller ljust kött.
Här är tre tapasrecept att testa i vår.

Festliga remouladägghalvor

Ingredienser:
5 ägg
1 dl pickles
1/2 dl majonnäs
1 tsk curry
1/2 äpple

Gör så här:
Koka äggen i ca 7 minuter.
Låt dem svalna, skala äggen och skär dem i halvor.
Finhacka dina pickles och tärna äpplet.
Blanda ihop pickles, äpple, majonäs och curry i en bunke och rör om.
Fördela röran i ägghalvorna och servera med en dillkvist och servera med Estrella Damm.

Vegetariska gurksnittar med kikärtsröra

Ca 20 bitar

Ingredienser:
1 gurka
5 dl kikärtor

2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
10 st körsbärstomater
Salt
Vitpeppar
Hackad bladpersilja

Gör så här:
Lägg kikärtorna i blöt över natten och koka sedan upp dem på medelvärme under lock i 1,5-2 timmar, tills de är mjuka.
Skala och pressa vitlöken. Tillsätt kikärtorna och mixa med en stavmixer.
Tillsätt olivolja och eventuellt någon matsked vatten tills röran blir lös och bredbar.
Smaka av med vitlök, salt och vitpeppar.
Skär upp gurkan i centimetertjocka skivor och bred på kikärtsröran.
Garnera med skivade körsbärstomater, lite olivolja och hackad bladpersilja.
Servera med Estrella Damm.

Gravad lax i senapsmajonnäs och fänkål

Ingredienser:
200 g gravad lax
1 st fänkålsstånd
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
1 tsk fänkålsfrön
1 msk smör
1 picklad gurka
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
Salt
Svartpeppar
Dill
Tandpetare

Gör så här:
Ansa och skär fänkålen i små bitar, skala och finhacka vitlök och gullök och stöt fänkålsfröna i en mortel.
Fräs ingredienserna i smör i en kastrull under ca 5 minuter. Tillsätt grädde och låt blandningen sjuda utan lock i ca 20 minuter, tills fänkålen är mjuk. 
Mixa röran slät med mixerstav och krydda med salt och peppar.
Blanda majonnäs och senap, krydda med salt och lägg den i en spritspåse.
Värm fänkålscrèmen och fördela den i cocktailglas.
Skär upp den picklade gurkan i skivor.
Trä laxbitarna och picklade gurkskivor på tandpetare och lägg dem på fänkålscrèmen i cocktailglaset.
Garnera med senapsmajonnäs och en dillkvist innan du serverar din tapasrätt med Estrella Damm.