Fajitas med en twist – så enkelt gör du spanska succén

Fem ingredienser och femton minuter, det är i princip allt du behöver för att bjuda på höstens smarrigaste fajitas. Den spanska rätten är lika god som enkel att göra – och du kan servera den tillsammans med det spanska ölet Cerveza Victoria som nu är en del av Systembolagets fasta sortiment.

Skolor och jobb har dragit igång ordentligt. Vid den här tiden på året har många kommit in i de gamla middagsrutinerna och upptäcker att liknande rätter står på bordet nästintill varje dag. Det behöver inte vara svårt att bjuda på en snabb- och lättlagad rätt som både stora och små tycker om – ett bra exempel är den spanska tex-mex-rätten kycklingfajitas.

Ordet fajitas kommer från det spanska ordet ”faja”, vilket betyder bälte eller gördel och fördelen med rätten är att du kan servera den lite efter tycke och smak – exempelvis välja mellan kött eller vegetariskt och servera den med allt från gräddfil och salsa till aioli eller riven ost.

”Lyfter fram de spanska smakerna”
Väljer du att göra din fajitas med saftig kyckling och spansk hetta i form av chili och vitlök kan du få hjälp att lyfta fram smakerna lite extra genom att servera den tillsammans med passande dryck. Nu har det spanska ölet Cerveza Victoria kommit till Systembolaget. Victoria har artikelnummer 161903, kostar 13,90 kr, innehåller 330 ml och har en alkoholhalt på 4,8%. Läs mer om det här.

Det kalljästa ölet som kommer från Malága i Spanien har fått sitt namn efter stadens helgon Jungfru Victoria. Det är en fräsch gyllene lager med uppfriskande kolsyra, balanserad kropp och en mild humlebeska. Cerveza Victoria har en brödig smak och inslag av apelsinskal, jasminris och ljust bröd som gör att det passar till sällskapsdryck eller rätter av fisk, skaldjur – eller kyckling. Så här gör du den spanska kycklingfavoriten fajitas.

 

Ingredienser:
(4 pers)

500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 rödlök
2 tomater
Grönsallad
1 msk olivolja
Tortillabröd
2 avokados
1 lime
1 kruka koriander
Babyplommontomater
(Kryddmix)

Kryddmix:
Du kan köpa en påse kryddmix i affären, alternativ göra din egen genom att blanda nedan ingredienser:

2 krm gurkmeja
2 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
2 krm cayennepeppar
1 tsk havssalt
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver
0,5 tsk vitlökpulver
0,5 tsk koriander
0,5 tsk curry

Gör så här:
Strimla kycklingfiléer, lök och paprika och stekingrediensernaiolivolja ien stekpanna.
När kycklingen är gyllenbrun tillsätter du kryddmixen, blandar ordentligt och sänker värmen.
Skär upp rödlök, tomat och avokado och skölj salladen.
Värm tortillabröden och lägg ett salladsblad på varje bröd.
Fördela fajitasfyllningen på salladsbladet, addera lök, avokado och tomat och vik ihop brödet.
Garnera med lime, babyplommontomater och koriander och servera med Cerveza Victoria.