Recept: Så gör du en sommarfräsch gazpacho

Gazpacho kan ätas året runt men när sommaren kommer är den kalla soppan en riktig lunchfavorit. Den kallas ofta för Spaniens läckraste grönsakssoppa och för att understryka dess kryddiga ursprung kan du servera ölet Estrella Damm till.
Här ser du sommarens godaste gazpachorecept.

Värmen är här för att stanna och allt fler ger sig ut för att sola sina vinterbleka ben i parkerna efter jobbet. De tyngre maträtterna har bytts ut mot sallader – men om du vill variera sommarmenyn och antingen göra ett ordentligt storkok till jobbluncherna i parken eller bjuda vännerna på en trevlig förrätt innan middagen ska du satsa på en fräsch gazpacho. 

Förstärk de spanska smakerna
Gazpachon är en spansk, kall soppa gjord av råa, mixade grönsaker. Det är vanligt att använda sig av tomat, vitlök, gurka och lök, men du kan enkelt blanda ner dina favoriter för att göra soppan precis som du vill ha den. Krydda soppan efter egen smak – och för att förstärka de spanska smakerna kan du servera ölet Estrella Damm till. 

Det spanska ölet Estrella Damm kan serveras till kryddstarka rätter, fisk eller ljust kött men även som sällskapsdryck med sin fruktiga smak med inslag av majs, citrus och örter. Ölet består av kornmalt, ris och humle och finns att hitta på Systembolaget under artikelnummer 11514. Det kostar 15:90 kronor för 330 ml och har en alkoholhalt på 4,6%.

Recept: Så gör du fräscha sommargazpachon

Ingredienser:
(8 förrätter)

8 st färska tomater
1 burk passerade tomater

1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt

1 vitlöksklyfta
1 gurka
1/2 chilifrukt

1 rödlök
1 paprika
1 selleri

Krutonger
Isbitar

Gör så här:
Skär tomaterna i halvor och skala både gurka och vitlök. Finhacka chilifrukten och mixa den med tomater, en halv gurka och vitlöken i en skål. 

Tillsätt sedan de passerade tomaterna, vinägern och saltet och rör om.

Skala rödlöken och kärna ur paprikan. Finhacka dem tillsammans med sellerin och resten av gurkan innan du lägger upp grönsakerna och krutongerna i små skålar.

Servera soppan i glas och lägg i ett par isbitar i varje portion. Låt gästerna addera så mycket lök, paprika och gurka som de vill och servera med Estrella Damm.