Grillrecept: Bjud på spicy räkor – i lime och chili

När engångsgrillarna plockas fram trängs flintastekar med grillkorv i butikshyllorna.
Om du vill skippa rött kött på grillkvällen kan du bjuda på räkor och grönsaker – och servera det röda vinet Beaujolais Royal till.
– Det är ett säkert kort när det kommer till kryddstarka rätter, säger Daniel Gyhlénius på Moestue Grape Selections.

Halloumiost, grillkorv, rostad lök och majskolvar – äntligen är grillsäsongen tillbaka. Trots att värmen kanske inte riktigt har kommit upp i sommargrader ännu känner man doften från engångsgrillarna över staden och matbutikerna börjar bunkra upp hyllorna med grillmat.

För dig som dock kanske inte lockas av flintasteken finns ett oslagbart recept på lime- och chilimarinerade räkor. Till det kan du servera Beaujolais Royal, ett kvalitetsvin som har varit populärt i snart sextio år och passar lika bra att servera till bufféer och pizza som till charkuterier och lite hetare rätter.

”Vågar krydda lite extra”
– Många väljer att servera Beaujolais Royal till asiatiska rätter. Eftersom att inslag ur det asiatiska köket har letat sig in i olika hörn av våra klassiska grillrecept är det allt fler som vågar krydda lite extra när grillen plockas fram. Med lite chili och vitlök kan man lyfta en mängd rätter till nästa nivå, säger Daniel Gyhlénius på Moestue Grape Selections.

Så här gör du spicy räkor i lime och chili
(4 personer)

Ingredienser:
10 st räkor
2 st limefrukter
1 chili1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt 
Peppar
Socker
Sallad

Så här gör du:
Pressa vitlöksklyftorna och finhacka chilin.
Pressa lime och häll 1, 5 dl olivolja i en bunke innan du rör ner vitlöken med socker och den finhackade chilin.
Lägg ner räkorna i marinaden och ställ bunken svalt i ett par timmar.
När grillen är varm lägger du på räkorna och låter dem grillas ett par minuter på varje sida. Lägg dem sedan på ett salladsblad, dekorera gärna med ett par limeskivor och resten av marinaden innan du serverar rätten med Beaujolais Royal.