LCHF-tipset: Så gör du Biff Szechuan

Asiatisk mat har aldrig varit så trendig som nu. Det går att laga otaliga varianter av dina favoriträtter så att de passar alla, oavsett smak, proteinpreferenser, kryddkänslighet eller kaloriinnehåll.
Så här gör du en LCHF-Biff Szecuhan som serveras med det röda vinet
Beaujolais Royal.

Det asiatiska köket växer och allt fler väljer att unna sig kinesiskt eller en god sushi på lunchen. Trenden att laga sina egna asiatiska rätter är också uppåtgående och otaliga recept går att hitta på nätet för dig som inte vill riskera en överkryddad tom kha-gai som höftats ihop lite snabbt.

Sarah, 29, lagar alltid mat med sin sambo efter jobbet och även de har halkat in på det asiatiska spåret.
– Det är så enkelt att variera sig med den asiatiska maten; om vi inte vill äta så mycket kött kan vi vi använda tofu, vi kan enkelt variera olika rätter med biff, kyckling eller vegetariskt. Dessutom kan en rätt smaka helt annorlunda om man byter ut en krydda eller testar ett nytt vin till, det är roligt, säger hon.

”Beaujolais Royal är ett säkert kort"
Daniel Gyhlénius jobbar på på Moestue Grape Selections AB. Han berättar att matvinet Beaujolais Royal är ett säkert kort när det kommer till bland annat asiatisk mat.
– Det unika med det här vinet är att det kan serveras till allt från bufféer till pizza, pasta, charkuterier och lite hetare asiatiska rätter. Det är kort och gott ett kvalitetsvin som har varit populärt i snart 60 år.

Beaujolais Royal har artikelnummer 5408-01 på Systembolaget, innehåller 750 ml, har en alkoholhalt på 12,5% och kostar 89 kronor. Den finns även i 375 ml, den har artikelnummer 5408-02, samma alkoholhalt och kostar 54 kronor. Det är ett fruktigt vin gjort av 100 procent gamay som har ett charmigt och okomplicerat örtinslag.

Tips: Svartpeppar eller chili
Vill du ha lite inspiration till en god, asiatisk rätt som dessutom är LCHF tipsar Sarah om Biff Szechuan.
– Biff Szechuan är en favorit att göra när vi bjuder hem kompisar på middag; det smakar gott och går dessutom snabbt att laga. Om du inte har szechuanpeppar hemma kan jag tipsa om att byta ut den mot två kryddmått svartpeppar eller röd chili.

Recept: Biff Szechuan
(4 personer)

Ingredienser:
600 g mört nötkött, exempelvis oxfilé, ryggbiff, lövbiff, skinkstek eller fläskfilé.
1/2 tsk krossad szechanpeppar (alternativt 2 krm svartpeppar eller röd chili)
3 vitlöksklyftor
2 msk ostronsås
1 tsk honung
2 msk soja (ljus)
4 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 msk ingefära
2 st vårlökar
200 g pak choi
1 msk rostade sesamfrön
Koriander

Så här går du:
Finhacka vitlöksklyftorna, riv ingefäran, strimla vårlöken och grovhacka pak choi.
Skär köttet i långa, tunna strimlor och marinera det i soja, sesamolja, szechuanpeppar, ostronsås, ingefära, vitlök och honung i två timmar.
Hetta upp två matskedar rapsolja i en stekpanna och woka köttet under omrörning i två minuter.
Woka sedan salladslöken och pak choi i två minuter.
Lägg upp din Biff Szechuan på ett fat och garnera med koriander och rostade sesamfrön innan du serverar rätten med shiratakinudlar eller blomkålsris och Beaujolais Royal.