Oväntad ingrediens – på kräftskivan

I samband med att hösten gör entré har ett nytt öl Sverigepremiär. 
Det härstammar från ett lokalt bryggeri i Tjeckien och passar bra att servera kall på minglet – men går också minst lika bra att använda till matlagningen.
Så här gör du för att sätta pricken över i:et på kräftskivan – med nya Primátor Oktoberfestive Lager.

Ölet Primátor, som betyder borgmästare, härstammar från ett lokalt bryggeri i Náchod i nordöstra Tjeckien. Det är ett av landets mest högteknologiska bryggerier och värnar om sin traditionella tillverkning. Genom åren har de lyckats kamma hem ett flertal utmärkelser för flera av deras olika ölsorter – både i Tjeckien och internationellt. 

Från och med den första september finns deras nya öl, Primator Oktoberfestive Lager, att hitta på butikshyllorna i Sverige. Artikelnumret är 11985-01, den kostar 18:90 kronor, har en alkoholhalt på 5% och innehåller 500 ml.
Finns ölet på ditt systembolag? Sök här

Inslag av honung och örter
Primátor Oktoberfestive Lager är ett runt, fylligt och krispigt öl med inslag av honung, knäckebröd, örter och apelsinskal. Det passar lika bra att servera kallt till minglet eller som dryck till middagen. Förutom att namnet på ölet klingar fint med Oktoberfesten som äger rum i slutet av september passar den även bra till mat med mycket sälta i, såsom rätter med fläsk- och nötkött. 

Ölet kan även tillsättas i matlagning. Dess beska hamnar i gott sällskap i en gryta på till exempel högrev, som vanligtvis innehåller mycket sälta. Nu när säsongens sista kräftskivor nalkas är ölet en oväntad guldklimp till ingrediens – en riktigt bra kräftlag är nämligen hemligheten för att ge god smak både till köpta och hemkokta kräftor. Så här gör du.

Ingredienser:
1 kg kräftor
4 liter vatten
50 cl Primátor Oktoberfestive Lager
1 1/2 dl salt
4 sockerbitar
Rikligt med krondill

Så här gör du: 
1. Börja i tid. Helst två-tre dagar innan kräftskivan äger rum bör du sätta igång med kräftlagen. Koka då upp alla ingredienser i en stor kastrull tills både socker och salt har löst upp sig ordentligt. När lagen har kokat klart låter du den sedan kylas ner till nästa dag. Ett hett tips är att inte snåla med dillen då den bidrar till mycket av smaken.

2. Har du köpt färdigkokta kräftor? Då kan du dra ner på mängden salt i lagen och tillsätta mer efter att du har smakat av sältan på kräftorna. Detta gör du enkelt genom att smaka på en klo.

3. Om du har fiskat kräftorna själv bör du börja med kräftlagen redan dagen efter. Du kokar de levande kräftorna i en separat kastrull med vatten i cirka åtta minuter, eller till dess att de har blivit röda. Har du köpt frysta kräftor låter du dessa tina upp innan kokning.

4. När kräftorna har kokat klart är det dags att lägga dem i den färdiga kräftlagen. Viktigt är att lagen täcker alla kräftor. Låt det sedan stå svalt och dra i minst ett dygn.

5. Dags att servera! Middagen börjar redan vid första ögonkastet så glöm inte att garnera kräftfatet med dill. Det bästa dryckestipset till kräftskivan är förstås en kall öl, så se till att ha några extra Primátor Oktoberfestive Lager på lager.

Här kan du läsa mer om Primátor Oktoberfestive Lager

Det tjeckiska bryggeriet Pivovar Náchod Primátor grundades redan 1872 i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Sedan dess har man fortsatt att vara ett lokalt bryggeri. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men PRIMÁTOR värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren.

PRIMÁTOR är mest känd för sin klassiska Böhmiska pilsner som man också har vunnit många utmärkelser med, både i Tjeckien och internationellt. Men man brygger även prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale.