Recept: Janssons Frestelse – som hela släkten kan äta

På det traditionella julbordet hittar vi vanligtvis allt från sill och köttbullar till sylta och hembakat. Det kan dock vara klurigt att laga mat som hela släkten tycker om och tål – men nu finns en gluten- och laktosfri Janssons Frestelse som smakar minst lika gott som den klassiska.
Den kan dessutom serveras med det ljusa ölet Primátor Premium Lager. 

Ölet Primátor, som betyder borgmästare, härstammar från ett lokalt bryggeri i tjeckiska Náchod. Det är ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier och värnar om sin traditionella tillverkning. Primátor Premium Lager 330 ml flaska lanserades 2008 på Systembolaget och burken i mars 2016.
Här hittar du Primátor Premium Lager 330 ml flaska och här finns den på burk.

Primátor Premium Lager är ett runt, fylligt och krispigt öl med inslag av honung, knäckebröd, smörkola, halm, örter och apelsinskal. Både flaskan och burken innehåller 330 ml och har en alkoholhalt på 5%. Flaskan har artikelnummer 11515 och kostar 12:90 kronor medan burken har artikelnummer 1613 och kostar 11:90 kronor.

Med sin distinkta beska har ölet vunnit 27 utmärkelser och passar till husmanskost – inte minst det som serveras på våra traditionella julbord.

”Ett julbord som alla kan äta”
I och med att julen närmar sig är det hög tid att börja förbereda inför firandet med vänner eller tjocka släkten. Det är mer än paket som ska inhandlas och hus som ska julstädas – maten tar ofta upp mer tid än vad man tror. I dag är många vegetarianer, laktosintoleranta eller känsliga mot gluten, vilket kan göra matlagningen svårare än vanligt. När du slipper att laga flera olika rätter och kan bjuda på och samma julbord som alla kan äta får du mer tid till julklappshandlande eller bara lite välbehövlig egentid.

Nu finns ett recept på en Janssons Frestelse som smakar precis lika gott som vanligt – men varken innehåller laktos eller gluten. Du kan dessutom laga den utan lök, för att skona känsliga magar.
Här är receptet.

Janssons Frestelse
Till 4-5 personer

3 st gula lökar
12 st stora, fasta potatisar
5 dl laktosfri vispgrädde
2 burkar ansjovisfiléer i spad
75 g laktosfritt smör
0, 5 dl glutenfritt ströbröd
Vitpeppar
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Skiva löken och bryn den försiktigt i en kastrull, tillsammans med lite salt och smör
Smöra en ugnsfast form
Skala potatisen och skär den i ca 3-4 cm långa stavar
Lägg potatisstavarna i ugnsformen och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Öppna burkarna med ansjovis och behåll spadet.
Dela filéerna i tre lika stora delar och lägg i formen tillsammans med potatisstavarna.
Addera löken och häll på ansjovisspadet.
Krydda med vitpeppar och häll på grädde.
Toppa frestelsen med glutenfritt ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i ca en timme.

Servera varm på julbordet tillsammans med Primátor Premium Lager på burk eller flaska.

Det tjeckiska bryggeriet Pivovar Náchod Primátor grundades redan 1872 i staden Náchod i nordöstra Tjeckien. Sedan dess har man fortsatt att vara ett lokalt bryggeri. Idag är det ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier men PRIMÁTOR värnar om sin traditionella tillverkning och har fortfarande öppna jäskar i källaren.

PRIMÁTOR är mest känd för sin klassiska Böhmiska pilsner som man också har vunnit många utmärkelser med, både i Tjeckien och internationellt. Men man brygger även prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale.