Se ingrediensen i heta köttbullarna

Äntligen är det dags att planera säsongens goda, somriga rätter igen.
Det röda vinet Beaujolais Royal matchar hela vårbuffén och passar lika bra att servera till sill som till asiatiskt eller sallad.
Testa själv – så här gör du köttbullar med dijonsenap.

Vi vårstädar och bjuder hem släkten på en vårig lunch. En klassisk vårbuffé ska innehålla alla möjliga godsaker och kallskuret samsas med matjessill, potatis och kanske lite Janssons Frestelse  på långbordet. Eftersom att det är så många olika typer av mat som serveras är det ofta svårt att hitta ett vin som passar buffén – men det röda vinet Beaujolais Royal en tidlös klassiker som kan serveras till nästan allt.

Ett fruktigt vin
Beaujolais Royal har artikelnummer 5408-01 på Systembolaget, innehåller 750 ml, har en alkoholhalt på 12,5% och kostar 79 kronor. Den finns även i 375 ml, den har artikelnummer 5408-02, samma alkoholhalt och kostar 46 kronor. Det är ett fruktigt vin gjort av 100 procent gamay som har ett charmigt och okomplicerat örtinslag.

– Det unika med det här matvinet är att det kan serveras till allt från bufféer till pizza, charkuterier och hetare asiatiska rätter. Det är kort och gott ett kvalitetsvin som har varit lika populärt i snart 60 år, säger Daniel Gyhlénius på Moestue Grape Selections AB.

Så gör du köttbullar – med dijonsenap
(Ca 100 stycken)

Ingredienser:
1000 g blandfärs
1,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk smör
3 dl vispgrädde
1/2 gul lök
2 ägg
2 msk dijonsenap
2 tsk salt
0,5 tsk socker
4 krm vitpeppar (krossad)
4 krm svartpeppar (krossad)
1 msk soja

Så här gör du:
Blanda ner mjölk, grädde och ströbröd i en skål och låt det svälla i fem till tio minuter medan du skalar och finhackar löken.
Stek löken mjuk i smör på låg värme och strö på sockret. Låt löken svalna och rör ner den i ströbrödsskålen.
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop blandningen till en smet.
Skölj dina händer och börja rulla köttbullar. 
Stek köttbullarna i omgångar, ungefär fem minuter per omgång. Stek i mycket smör för att få dem fint gyllenbruna och servera tillsammans med Beaujolais Royal.